Klikněte pro hledání

Běhy

Slavte státní svátek během. Mezi vítěze Pečecké desítky se zapsal i Homoláč

Sdílet

Nový termín, stejné skoro ideální podmínky, a stará báječná atmosféra. Silniční monument Pečecká desítka, memoriál Jardy Kvačka, se vrátil po dvou a půl letech. První triumf v 41leté historii si zapsal při své premiéře další špičkový český běžec Jiří Homoláč.

„Ještě jsem tu nebyl, na jaře mi to nikdy nevycházelo,  bývám v Keni. Udělal jsem si pěkný výlet. Čím víc závodím, tím to je lepší,“ hodnotil spokojeně svůj výkon vítěz. Po zklamání ze čtvrtého místa v Běchovicích před měsícem už o víkendu skončil druhý za Pavlištou v Českobudějovickém půlmaratonu (1:07:34). „Z karbonových adiosek Pro nemám druhý den vůbec rozsekané nohy, stačí den odpočinku a můžu zase naplno,“ pochvaloval si.

Od druhého kilometru se na čele odpoutal, ale věděl, že vyhráno stále nemá. Na otočce měli dva s Ukrajincem Ševčenkem vepředu půlminutový náskok. „Běželo se mi dobře, ale nechával jsem si mírnou rezervu. Nevěděl jsem, jak na tom druhý za mnou bude. Vyšlo to dobře,“ vyprávěl o taktice.

Druhý byl tedy osm vteřin za ním Sergij Ševčenko. Nejlíp z původně sedmičlenné skupinky pak na třetím místě skončil kolínský Milan Janoušek (31:14). „V první části trochu foukalo proti, ale schovali jsme se za Davida (Plného), je velký, dobrý vodič. Mrzí mě trochu to třetí místo, ale Milan byl lepší,“ ocenil ho Pavel Kubričan, který finišoval čtvrtý (31:39) před Ondřejem Chourem.

A dál? Šestý velezkušený Petr Pechek, sedmý Plný a osmý ve své zdejší premiéře také triatlonista Tomáš Mika v osobáku 31:58. Legendární Róbert Štefko v 51 letech ještě za 33:37 dohlížel přímo v akci na své svěřence. A to že neudržel Homoláče, ho moc netrápilo. „Příště,“ přislíbil s úsměvem. Po trablích se zraněními se vrátil nezničitelný bard Miloš Smrčka, v 67 za 38:27 tady získal své 17. vítězství (ve věkové kategorii). Vůbec nejstarší vytrvalec 86letý Vítězslav Jantsch absolvoval za 1:06:56.

Ženský triumf získala při neúčasti původně přihlášené Moiry Stewartové 26letá ukrajinská běžkyně Maryna Němčenková (35:03) z Charkova, účastnice mistrovství Evropy do 23 let před čtyřmi lety, která běhá hlavně v Polsku. Už byla na čele osamostatněná na otočce. Jen kousek 7 vteřin za ní skončila druhá, čerstvý objev Gabriela Veigertová (Poko running team), ve třetím nejlepším čase roku na silniční desítce.

Třetí pak byla Kateřina Kriegelová-Kratochvílová (36:13), jen 12 vteřin za svým letošním maximem z Trmic. I tady se ukázaly známé tváře, stále skvělá Petra Kamínková (37:12), Jana Klimešová, nebo veteránka Karla Mališová při rekordní 23. účasti.

Nejlepšími běžci z Peček byli Jan Herda (37:21) a Alena Katrnošková (48:05). Bezpečnostní opatření ve spojení s obavami z vývoje situace přinutili organizátory nedělat dětské závody a taky omezit počet účastníků na 750. Ale vzhledem k tomu, že přihlášky běžely vlastně už druhý rok a mnozí se neodhlásili, na startu (a v cíli) se jich objevilo nakonec 370. Tradiční perník od místního ženstva za odměnu však nechyběly. „Jsme rádi, že jsme závod udělali, doba není dobrá, děkuju všem, kdo k tomu přispěli. Věřím, že se vrátíme do jarního termínu, a kdyby to zase náhodou nemělo vyjít, tak zůstaneme takhle na 28. října,“ vydechl si na závěr ředitel závodu Jiří Katrnoška.

Kompletní výsledky jsou zde.

Foto: Petr Lhota

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

1 Komentář

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *