Klikněte pro hledání

Cesty

Horolezec Jaroš má Korunu světa, knihu a – novou výzvu, opuštěné vrcholy

Sdílet

Jen Reinhold Messner a Radek Jaroš se mohou pyšnit Korunou Himálaje a Korunou světa dosaženými bez kyslíku. Výsostnou sběratelskou edici v podobě vylezených všech osmitisícovek a nejvyšších vrcholů kontinentů. Jaroš ve svých 55 letech našel další výzvu.

„Lidi kolem mě se pořád ptali: Co dál?,“ usmívá se. „Já jim odpovídal: budu jezdit na snowboardu, na běžkách, na kole, na kajaku, polezu po skalách, budu cestovat – a pořád to někomu nestačilo.“

Letos se dostal na Velikončním ostrově v Pacifiku na vrchol sopky Maunga Teravaka (509 metrů) a přitom zjistil, že je dvanáctou nejizolovanější horou světa.

„Našel jsem si přehled patnácti nejvíc nedostupných kopců a zjistil, že na sedmi už jsem byl. Zbývá třeba Gunnbuorn v Grónsku, Mauna Kea na Havaji nebo Ključevskaja na ruské Sibiři. Tak přišel impuls: Co dát i ty další? Nebudou tam zástupy jako na Everestu, nemusím spěchat. Záleží jen na penězích, nedostupné není dneska nic,“ zamýšlí se.

Program na zbytek aktivního života, zdá se, našel. Pro kompletaci Koruny světa mu zbývá ještě Puncak Jaya/Carsten Pyramide v lidoužroutském regionu Papui-Nové Guineji. „V plánu byla, ale nechci tam jen doletět helikoptérou a utratit stovky tisíc. Vymýšlím výpravu,“ říká. Do seznamu vrcholů kontinentů se mu už tak započítává Mt. Kosciuszko v Austrálii a zároveň má i obě evropské varianty – Mt. Blanc a Elbrus.

„Koruna světa mě po dosažení Koruny Himálaje (v roce 2014, pozn. red.) už nelákala, nepovažoval jsem ji za plnohodnotné vrcholy, ale časem jsem to přehodnotil. Zestárl jsem, patří sem i krásné hory, i když jsou to spíš výlety, spojené s cestováním a poznáváním,“ vysvětluje. Na Denali lezl hned po změně názvu z Mt. McKinley, pod Elbrus si dojel přes dva tisíce kilometrů na kole. I tak je teprve šestým Čechem, který na všechny vrcholy kontinentů dosáhl.

Na poslední z nich, africké Kilimandžáro, se teď vypravil s předstihem v říjnu na pozvání jedné finanční skupiny. Původně plánovaný výstup v prosinci absolvuje ještě jednou přes Vánoce v rámci výpravy do Rwandy, Ugandy, Konga a Tanzanie. „Ale půjdeme nahoru jinou cestu, od severu. A vím, že Kilimandžáro je vlastně trochu přerostlý Říp. Na tom jsem vlastně asi ještě nikdy nebyl,“ dodal až stydlivě.

Přitom byl téměř všude… První dosaženou osmitisícovkou se stal hned nejvyšší Mt. Everest v roce 1998. „Aniž bych to tehdy tušil, stal se základem všeho dalšího. Začal jsem se vracet do Himálají na hory, které mě bavily,“ vzpomíná. Zpočátku však byl ze čtyř expedic úspěšný pouze na jediné.

„Až v roce 2002 na Kančendžendze jsem pochopil, že potřebujete tým, sám sem si je stavěl a začalo se mi dařit.“ Jen K2 ho pořád nepouštěla, přestože jednou nastoupal při svém pokusu 25 000 metrů. V roce 2004 zvládl Čho oju s Martinem Koukalem, mistrem světa v běhu na lyžích. V roce 2008 na Dhaulagiri mu jeden sponzor vnuknul: „Dej ty osmy všechny.“ Dvacet dnů na to vylezl na Makalu namísto původně plánované Annapurny, která na něj spustila nečas.

O rok později vyrazil poprvé sám, na Manaslu, protože z osmi členů družstva postupně všichni odřekli. Oba Gašerbrumy zdolal za deset dní s čerstvě vykloubeným ramenem z kajaku na Korsice. V roce 2011 zažil v base kempu společném pro Everest a Lhotse, mezi dvěma tisíci čekatelů na výstup, dny největší samoty. A o rok později zaplatil podle svých slov dépéhá jedenácti omrzlými prsty na Annapurně.

V roce 2014 na pátý pokus dosáhl na K2 a stal se patnáctým člověkem na světě, který to dokázal. A nejstarším… „Jsou to hry s čísly, ale škoda, že jsem nebyl čtrnáctý, na čtrnácti vrcholech v roce 2014, to by znělo líp,“ rouhá se trošku.

Pokud teď dokončí projekt 15 izolovaných – stane se patrně prvním a jediným na světě s Korunou Himálaje, Korunou světa a „Korunou opuštěných“. „Kromě mých vlastních zranění se na mých expedicích nikdy nic nikomu nestalo. A to jich mám za sebou okolo třiceti,“ doplňuje ještě další pozoruhodný zápis.

Přečíst si o nich můžete i v nové knize Severní polokoule naší koule, kterou právě vydává do předvánoční nabídky. Objednat můžete na www.radekjaros.cz

foto: archiv Radka Jaroše

15 nejizolovanjších vrcholů světa

(podle www.peakbagger.com)

Pořadí Vrchol Poloha Výška
1. Mount Everest Nepál, Čína (Tibet) 8848 m
2. Aconcagua Argentina 6962 m
3. Denali USA (Aljaška) 6168 m
4. Kilimandžáro Tanzanie 5895 m
5. Puncak Jaya Indonésie (Nová Guinea) 4884 m
6. Vinson Massif Antarktida 4892 m
7. Mont Orohena Francouzská Polynésie 2241 m
8. Mauna Kea USA (Havaj) 4205 m
9. Gunnbjorn Grónsko 3694 m
10. Mount Cook Nový Zéland 3754 m
11. Thabana Ntlenyana Lesotho 3482 m
12. Maunga Terevaka Chile (Velikonoční ostrov) 506 m
13. Mont Blanc Francie 4810 m
14. Piton des Neiges Réunion 3071 m
15. Ključevskaja Rusko (Kamčatka) 4750 m
Radek Jaroš se svým kalendářem a novou knihou – na obě se mohou těšit výherci naší předvánoční soutěže, kterou vyhlásíme v nejbližších dnech.

Foto: Petr Skála

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *