Klikněte pro hledání

Kola

Maratonskými šampiony na horském kole se stali Stošek a Čábelická

Sdílet

Osmý závod seriálu Prima cup v Karlových Varech se jel současně jako Mistrovství ČR v maratonu na horských kolech. Tituly získali favorité Martin Stošek (Canyon/Sidi) a Jitka Čábelická (Gapp systém/Kolofix).

Domácí šampionát přivítal stovky závodníků, kteří si mohli vybrat ze třech závodních tras, když se na té nejdelší (75 km a 2300 metrů převýšení) sešla téměř kompletní česká maratonská špička. Někteří možní účastníci dali v termínové kolizi vrcholných podniků přednost českému poháru v cross-country v Ostravě.

Po 3 hodinách a 13 minutách byl v cíli nejrychleji Martin Stošek, který dorazil do finiše se značným náskokem necelých sedmi minut před Filipem Adelem v barvách Superioru. Na stupních je doplnil se ztrátou devíti minut a dvanácti sekund Marek Bartůněk z týmu Česká spořitelna/Accolade.

„Jsem rád, že jsem se po dvou letech zúčastnil mistráku. Loni jsem chyběl vinou zranění. Vždycky rád závodím v té největší české konkurenci. Trať byla náročná, ja jsem si jí před závodem projel celou, ale ten závěr byl těžší, než jsem si myslel, protože v tom závodním tempu poslední hodinka bolela,“ zněla první slova vítěze v cíli.

„Kluci jeli samozřejmě rychle už od startu, to jsem čekal a snažil jsem se to kontrolovat. Věděl jsem, že se nebude rozhodovat v prvních deseti kilometrech a do toho jsme jeli docela rychle z kopce. Více méně jsme se brzo rozdělili a skončili ve třech. Já, Filip Adel a Marek Rauchfuss. Docela mě překvapilo, že se to škublo takhle brzo a takhle jsme jeli až na nějaký třicátý kilometr, kde měl najednou Mára nějaký defekt a nebyl tam a pokračovali jsme ve dvou,“ komentoval průběh Stošek. Jeden z favoritů závodu Rauchfuss odstoupil z důvodu přetrhnutí řetězu.

„Snažil jsem se šetřit síly a věděl jsem, že budu útočit až v té poslední hodině a nakonec jsem ujel už o něco dřív,“ popsal závěr Stošek, který maratonský titul získal naposledy v roce 2019 a před týdnem dobyl české zlato také na gravelu.

Mezi ženami slavila titul Jitka Čábelická. Pro stříbro si dojela Tereza Tvarůžková a pro bronz Milena Kalašová. Jedna z favoritek Karla Löffelmannová zabalila, po epidemii černého kašle v týmu nebyla ještě úplně v pořádku ona ani Rauchfuss. „Dneska to nebylo úplně ideální. Kombinace shortrack a přejezd z Ostravy do Varů a tady maraton to není úplně super. Včera stříbro, dneska zlato. Letošní kombinace mistrovská cross country a maraton vyšla, myslím si, super. Dneska to bylo fajn a super trénink a myslím, si, že teď mám nad čím přemýšlet, jestli mám jet mistrovství světa nebo ne,“ okomentovala maratonský šampionát vítězka.

Kromě hlavního závodu si účastníci mohli poměřit síly i na kratších trasách o délkách 45 a 20 km. A nezapomnělo se ani na nejmenší cyklisty, pro děti byl připraven závod v osmi věkových kategoriích u hokejové KV arény.

Cyklistický seriál Prima cup pokračuje 28. září, kdy čeká další vzrušující závod Gočárovy schody v centru Hradce Králové. Závěrečný podnik v Mikulově uzavře sezonu seriálu 5. října.

Foto: Miloš Lubas/Prima cup

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *