Klikněte pro hledání

Běhy

Běží, má panenko! Brdský půlmaraton bude součástí prázdninového festivalu s poutí, hasiči a koncerty

Sdílet

Že vám o prázdninách chybějí závody? Že se kolem běhů najde málo zábavy pro doprovod? To už neplatí! Brdský půlmaraton přesunul termín z nabitého května na předposlední prázdninovou sobotu (24. 8.) a spojil se s lidovou zábavou v Kytíně.

Hasiči tentokrát nezvolí miss večera jako ve slavném filmu Miloše Formana, ale po klání historických koňských stříkaček vystrojí parádemarš pro běžecké šampiony! A pak to ještě můžete rozjet v břeskném rytmu kapel Kolář Banda, RH Band nebo Flám z pódia u zasloužené odměny z místního pivovaru. Spěchat domů nemusíte, místo na stan se taky najde. V klidu, vždyť jsou stále prázdniny a tady pojede po celý týden Kytínské kulturní léto.

Kytín, obec na Zlaté stezce kousek od Mníšku, započíná už osmé století historie, odolala husitskému drancování i třicetileté válce.  Na sklonku života tu bydlel i známý herec Pavel Landovský, ale místního piva se už nedočkal, pivovar obnovil provoz až před sedmi lety. Běžci už mohli ochutnat v cíli jeho produkci třikrát, navíc v zimě se tady napojuje trasa historického maratonu Praha – Dobříš. Také součásti Trail Running Cupu, účastníci získají funkční triko Craft s jeho logem..

„Pouze zázemí závodu se teď oproti minulým letům přesouvá na louku nad potokem naproti původnímu parkovému epicentru,“ říká ředitel běžeckého seriálu Martin Dvořák. A startuje se v 10, jednak kvůli svěžejší teplotě, druhak abyste stihli další bohatý program. Jinak se tratě nemění.

Z návsi se vydáme hnedle vzhůru ve znamení kloučka Fabiána, patrona Brd a jeho dřevěné sošky, mezi poli k lesu. Tam rovně až ke chvilkovému připojení na modrou turistickou trasu u Voznice. Z ní pak stále lesem až ke Knížecím Studánkám, po cestě Bekovce na Hřebeny. Z ní to začne padat Bezovkou a pak cikcak vedle ní.

Oběhnou se Hořejší Křemeny (464 metrů) a pod Točnou (505 m) se vrátíme opačným směrem do úvodní pasáže. Podporu najdete na třech bufetech. Přesná délka je 21,17 km a převýšení činí 419 metrů. Na hřebenové cestě se dostaneme až na úroveň 570 metrů, tedy nedostatku kyslíku se ještě obávat nemusíte. Doprovodná a stejně zábavná devítka – pokud byste si náhodou na celou porci netroufali – v části přes přírodní park Hřebeny pro všechny vystoupá 158 metrů.

Předloňský vítěz a patron seriálu TRC Ondřej Fejfar bude mít v nohou dva týdny další výzvu v podobě jednoho z nejprestižnějších evropských horských běhů Sierre-Zinal, součásti Golden Trail Running Series. Zdravici a povzbuzení předá osobně nebo aspoň na dálku. Loni tu vyhráli Jaroslav Blažek za svižných 1:19:53 a domácí Ivona Rejsková (1:25:45).

Dětské překážkové běhy startují po dospělých ve 12.30. Každý účastník získá (v cíli!) parádní medaili, (včas přihlášení) personifikované startovní číslo. Dopravu můžete bez obav volit i veřejnou, udržitelnou, pražskými autobusy číslo 317 a 446, dokonce i od nejbližších vlakových zastávek v Mníšku nebo Nové Vsi pod Pleší sem jezdí pendl busy. Blízko je sem i z Příbrami, Plzeňska nebo jižních Čech. Kdo přijede vozem Subaru, partnera seriálu, má startovné zdarma.

Více na www.trailrunningcup.cz nebo na facebooku akce.

Reportáž z posledního závodu TRC v Krkonoších je tady.

Reportáž z prvního ročníku v Brdech je zde.

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *