Klikněte pro hledání

Běhy Cesty Kola Lyže Závody

Za hranicí mysli (obyčejného kluka) Petrečka

Sdílet

Proběhnout se pár hodin po pláních nad Opavou a pak zachraňovat rozsekané lidi z vraků aut. Závodit šest dní bez spánku v kostarické džungli. Nebo vyšplhat na himálajskou osmitisícovku. To všechno zvládne Tomáš Petreček, však ho znáte. A teď jeho příběh poběží v kině. Vedle Spidermana, Oppenheimera nebo Ferrariho…

Jenže on si i tady na rozdíl od velkých studií a produkcí poradil sám. Jak má ve zvyku. Nashromáždil i tři sta tisíc na hithitu, zapojil kamarády i partnerku Terezu. „Je tu film, kterým vás chci inspirovat, zvednout ze židle, a zbavit strachu, že něco nejde,“ říkal už před časem. „Viděl jsem ho poprvé. Záběry jsem samozřejmě znal, ale o dějové lince a dalších věcech jsem neměl potuchy. Líbilo se mi to, jsem spokojený,“ dodal pak po pražské premiéře.

Je mu pětačtyřicet. Nepochází z prostředí vrcholového sportu, ale v patnácti splnil 24hodinovou foglarovskou zkoušku Tři orlí péra. Lyžuje, běhá, jezdí na kole a na kajaku, leze – a neustále posouvá hranice (svých) lidských možností. Patří do elitního českého týmu Adventure race (poslední roky ve složení s Krajníkem, Kurzem a Rudolfovou), se kterým skončili čtvrtí a dvakrát pátí na mistrovství světa. Od roku 2010 se věnuje i expedičnímu horolezení, dosáhl mj. osmitisícových vrcholů Gašerbrum I a II. Loni ho bolest zubů zastavila na výstupu na pákistánskou sedmitisícovku Muču Kiš. “Mám to vydřené, jsem tréninkový typ. Dávám až sedmadvacet hodin týdně,” říkal v rozhovoru pro časopis Outdoor před pěti lety.

S kameramanem a režisérem Tomášem Galáskem se už potkali před čtyřmi lety při natáčení filmu Naked Mountain o prvovýstupu na Nanga Parbat s Markem Holečkem. Galásek má na kontě i známé „oudoorové“ filmy Elements nebo Mára jde do nebe. A teď tedy i Petrečka. Jeho život zachytil v kombinaci s reportáží z průběhu loňského světového poháru v Adventure race v Chorvatsku.

Dynamické záběry, dramatická hudba a obyčejné promluvy. Přímo, jednoduše, bez příkras. V součtu jako zobrazovaný objekt sám. Ač Petreček stojí rozkročen někde mezi světy nezdolného železného muže Vabrouška a vyzyvatele velehor Holečka, pro širší veřejnost zůstává jakoby v jejich stínu. Není to nezničitelná mašina ani rocková hvězda. Ale normální hasič… Ale jen na první pohled. Dělá, co ho baví, a tím inspiruje mnohé další.

Běžte se podívat, bude se vám to líbit, ať už ho znáte dobře, nebo vůbec. O to snáz pak vstanete ze židle.

foto: archív Tomáše Petrečka

Mistrovství světa Adventure race Ekvádor 2014

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *