Klikněte pro hledání

Cesty Lyže

Salewa Ortles Light 2 Down. Celoroční zateplovačka

Sdílet

Lehoučká zateplovačka, péřovčička patří do základní výbavy. Vybrat tu absolutně nejlepší ale snad ani nejde, neboť ji nabízí každá jen trochu aktivní značka. Proto doporučujeme kombinaci: kvalitní bunda (objektivní kritérium) se sympatickým brandem (čistě subjektivní hledisko). A hle: v našem případě se zjeví Salewa Ortles.

Už prověřený, osvědčený a oblíbený model – na jeho vývoji spolupracovali horští vůdci – se drží v bohaté kolekci více sezon. Seženete tedy její lehce revidované i barevné variace, navíc „tlustší“ verzi Medium a dokonce i Heavy. Pro volbu naší „lajtky“ hovoří až nevnímatelná lehkost při zachování izolačních vlastností proti větru i vodě a díky tomu pak téměř celoroční využití. Ani ji nemusíte hledat místo ve skříni, může zůstat stále po ruce na věšáku u dveří.

Protože zahřeje, ale nezpotí. Ať už při lehčích zimních aktivitách, výšlapech na skialpech (už ale ne při sportovním „chrtění“), anebo při lezení v ledu. Ale vhod přijde i v létě v horách, když zatáhne či přifoukne. Anebo už skončíte všeliké to kvaltování a chcete rozhicované tělo nechat spočinout (a dojet do tepla).

Peří, aktivní Polartec Alpha i odolný ripstop na svršku jsou v ní vyskládány podle využití neviditelného receptu body-mappingu. Každá část těla si zaslouží jiné tepelně-izolační vlastnosti a v celku pak oceníte, jak báječně ladí. V podpaždí je ještě vylehčená průchozím materiálem. Manžety, resp. pružné lemy na ergonomických rukávech, drží přirozeně a něžně, ani je nevnímáte. Ani při zvedání rukou se vám pas nevytahuje. Polohu jen podle pohybu doladíte lehce stahovací gumičkou.

Základní ochranu při nepřízni počasí poskytne, ale i tím, že nemá kapucu, se venku v přírodě ideálně jeví v kombinaci s nezateplenou, zato neprostupnou hardshellkou. Do batohu se hravě vyskládají obě i společně.

Nechce se vám ji opustit ani v každodenním šrumci ve městě. Perfektně sedí, na tričko, košili, svetr i mikinu, stačí jen nahodit přes ramena. Anebo dotáhnout zip až ke krku. Trojčlenná sestava kapes na zip drží salewácké rozestavení – dvě po straně, jedna na prsou, zde vpravo. Pokud používáte i jiné modely od Salewy, nevypadněte ze střehu, abyste automaticky nestrkali mobil do prázdna, resp. ze zvyku doleva…

Pere se mírně do 30 stupňů, jemně dvě hodinky, náplň s lehkým načechráním dobře doschne a netvoří chuchvalce, nutné jinde důkladně a jemně prohmátnout.

Víte, že původ značky je sedlářský Sa-ttler Le-der Wa-ren? Pokud máte její aktuální horalskou produkci v oku a ruce, objednejte po internetu, pošle vám ji robot přímo z centrální distribuce v Bolzanu. Pokud si ještě potřebujete nejdřív sáhnout, vyčkejte na otevření obchodů, nejlepší výběr nabízejí Rock Pointy, případně Hudy, anebo fešná speciálka (spolu s bráchou Dynafitem) v Tatranské Lomnici.

Já dávám palec nahoru, v hitparádě posledního roku má nejvíc lajků, resp. navléknutí.

Foto: Michal Beránek

Salewa Ortles Light 2 Down

materiál: Nylon Ultimate Ripstop 15D DWR 35 (100% polyamid)

náplň: peří kachní 90/10 750 cuin, Polartec Alpha

délka zad (u 48/M): 72 cm

váha: 315 g

cena: od 4100 Kč (letošní model Hooded s kapucou od 6 700 Kč)

pánská i dámská verze

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

1 Komentář

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *