Klikněte pro hledání

Běhy

Puma ForeverRun Nitro. Nová univerzální éra, tlumení a vedení v jednom

Sdílet

Univerzální běžecká bota v čase atomizované specializace? To se snad lehce poučenému běžci ani nechce věřit, že by ho uspokojila. Ale jde to až nečekaně dobře. Protože právě „univerzálně“ toho i většina z nich/nás naběhá nejvíc. Puma, která vzala posledních pět let běhání opět velice vážně, posílá do světa ForeverRun Nitro, která má šanci stát se globálním hitem.

Prvním sportovním potvrzením běžeckého znovuzrození Pumy je bronz Molly Seidelové předloni na olympijském maratonu v Tokiu. I v Česku už obouvá většinu nejpřednějších běžců (Pavlišta, Joglová, Stewartová). Německá značka z bavorského Herzogenaurachu letos také otevřela testovací centrum Puma Nitro Lab nedaleko Frankfurtu nad Mohanem, kde poskytuje i 4D analýzy pohybu.

Tenhle aktuální model označuje za nástup nové éry stabilizační obuvi pro každý krok, tedy spojení tlumení a vedení. Čehož dosahuje odpružení pěnou Nitro a vylepšenému řízení ideální polohy chodidla pomocí systému Runguide. „Víme, že každý běžec běhá jinak, a to je v pořádku. Chceme, aby běhali s botou, která vyhovuje všem,“ prohlásila Erin Longinová, generální ředitelka obchodní jednotky Run Train společnosti Puma.

Skutečně, jde to, resp. běží. I když pochopitelně se všemi běžci jsem to probrat nestihl. ForeverRun se testovaly v laboratoři i v terénu. Puma pak provedla nejrozsáhlejší test ve své historii přímo mezi běžci, hodnotilo je 196 lidí při 47 000 naběhaných kilometrů. A ti potvrdili, že je bota stabilnější, pomáhá snižovat rychlost pronace a snižuje špičkový náraz holenní kosti. Oproti předchozímu modelu Velocity, pokoušející se o podobnou ambici, jasný další pokrok vpřed.

Šelma v běhu, nejen ve skoku

Vizuálně vyhlíží jako typická Puma. Širší, větší, souměrná. K tomu svěží design ze dvou odstínů sytě světle modré a svítivě žlutozelinkavé. Ten výborně ladí s kompletem (žlutého) trička a rozměrných, ale pohodlných běžeckých (žlutomodrých) trenek – modely Run Favourite a Favorite Velocity 7.

Podešev vybavená Nitrem je robustnější s černým „čumákem“ vytaženým přes špičku, která zvnějšku není vyztužená. Ale není to bota určená do drsného terénu, abyste se báli rozkopání. Komfortní síťovinový svršek s grafickými značkami zpevňují plátkové lišty Pwrtape a okolo paty zvýšená spona Run Guide Systemu pro další oporu.

Jazyk připevněný proti posouvání zevnitř kopíruje materiál svršku, jen na nártu má tužší a přilnavější sametovou část. Tkaničky se k jazyku přimykají neobvykle dvěma poutky. Ale šněrování drží stabilně i při rozvázaných tkaničkách na volno. O zataženém včetně poslední dírky nemluvě, což ale nebývá úplně vždycky pravidlem. Užší noha možná bude naopak vyžadovat pevnější stažení.

Límec okolo kotníku vypadá volnější, ale pod ním ho utěsňuje vypolstrování po celém obvodu nohy. Také otázka přivyknutí. Velké očko na achilovce má spíše roli zajímavého designového prvku, nazouvání funguje nejlíp se lžící.

Odpružená, ale pevná

Pocitově pracuje jako odpružená, ale dostatečně pevná bota. To znamená, že se přehnaně nehoupe. A chodidlo se v ní ani v mírném terénu nešoupe. Zato po delší práci má stále dostatek vůle a nestahuje ho. Právě širší přední část přispívá přirozeně se rozšiřující stabilitě. Noha se jakoby ponoří do odpružení, které ji podepře a udrží stabilní. Puma přímo tuhle část výbavy nazývá „pronátory v pozdní fázi“.

Prioritě bota slouží k tréninkovému běhání, bez obav až ke třicítkám nebo s fartlekovým zrychlením. Cílem je i snížit riziko zranění. Skutečně ta kombinace tlumení a stability je nevídaná, což poznáte zejména při zrychlení, z kopce, ale i třeba zatáčkách na šotolině.

Komfortní, ale tuhé tlumení zajišťuje dusíková pěna Super Critical Nitro. Stejná jako u modelů Deviate a Velocity, ale s pevnějšími okraji a dvojitou hustotou. Nabízí zvýšenou podporu klenby a kontrolu došlapu díky podpůrně tvarované konstrukci patního kalíšku a metatarzální vložce. Na vývoji důležité stélky, podporující propriocepci, se podíleli experti z dánské Kaiser Sport & Ortopaedi. Nejprve ručně a vylisovaný a vybroušený výlisek poté digitalizovali.

Zásluhou podrážky ze třech druhů pryže, maximalizujícím vícesměrnou trakci pro agilitu, s PumaGripem a kapkovému vzorku nesmeká ani při vlhku nebo v mírném terénu. Vyšší drop 10 mm (výška podrážky 26 mm vpředu a 36 mm vzadu) nepůsobí nepatřičně ani pro vyznavače spíše kompromisních (okolo 5 mm) až „bosých nulových“ hodnot. S šikmě se rozšiřujícím tvarem podešve směrem k podložce máte až tutově stabilní pocit. Na nějž je třeba si však chvíli přivykat, protože i boty určené srovnatelnému využití mají obvykle kolmý úhel. Pravděpodobně proto vydávají na pevném povrchu neobvyklý mlaskavý klapot. Žádný strach, na funkci vliv nemá.

K tomu se v nich dá i velmi příjemně jen chodit. Což vás většinou u „rychlejších“ a specializovanějších bot ani nenapadne. Výrazně pozitivní recenze vycházejí v mnoha běžeckých médiích včetně třeba Runner´s World.

K dostání nejlíp v Sanasportu nebo adport.cz, ale i u dalších dobrých prodejců běžecké obuvi.

Další testy bot Puma najdete zde:

Deviate Nitro 2

Deviate Elite Racer

Deviate Nitro

Puma ForeverRun Nitro

univerzální běžecká bota

váha: 274 g pánská, 224 g dámská

drop: 10 mm

technologie: pěna Super Critical Nitro Foam, Runguide, Pumagrip

barevné varianty: modrá, černá, oranžová

cena: 4599 Kč

foto: Michal Beránek

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *