Klikněte pro hledání

Běhy

Za sportem do kina! Kam jinam než do Liberce…

Sdílet

Svět sportu i umění tvoří unikátní symbiózu a mezinárodní SportFilm Festival v Liberci je její atraktivní rezervací. Letošní 26. ročník proběhne od 12. do 15. října a nabídne vskutku pestrý a bohatý program.

Doprovodné akce jako galerie velkoformátových fotografií Zátopkových od Karla Nováka před libereckou radnicí, nebo výstava kreseb Listona Bochetta ve Vratislavicích už běží. Těšit se můžete na českou premiéru filmu Škrtel´: Buď. Alebo od Petra Větrovského, tvůrce Vémoly a Kollera, mj. právě začíná stříhat celovečerní Gabrielu Soukalovou – Pravda se stále vyplatí. „Martin byl velmi otevřený, tak jak nikdy ne. A mluví tu o něm další hvězdy Luis Suárez, Steve Gerrard nebo trenér Rafael Benítez,“ prozradil.

Dále uvidíte i filmy Adam Ondra: Posunout hranice, Jiří Procházka: Cesta bojovníka, úspěšné hrané Děti Nagana, seriál Národní házená, čerstvý dokument Enzo Ferrari, K1 z Mašerbrunu s Markem Holečkem i postarší Cestu peklem od Petra Jákla. Nebo 24 o ukrajinské volejbalové reprezentaci, Going for Gold – příběh polského tyčkaře Wladyslawa Kozakiewicze. „S každým filmem včetně těch zahraničních přijede delegace, tím stoupá prestiž festivalu,“ říká jeho ředitelka Renata Balašová. Součástí bude i galavečer na Technické univerzitě, moderovaný Daliborem Gondíkem, znamenitým běžcem.

Festivalové porotě předsedá Zdeněk Škoda z České olympijské akademie a jsou v ní mj. režiséři Tomáš Hodan (Poslední závod) nebo Adolf Zíka (Fotograf), letos poprvé mají etický kodex porotců.

Festivalový blok ČT sport chystá překvapení. „Nemůžu říct, jak bude vypadat. Budeme si povídat a vytvářet ho na místě,“ říká Michal Dusík, šéf sportovní redakce České televize. „I přímý přenos je umělecké dílo,“ prohlásil. A připomenul Leni Riefenstahlovou a Miloše Formana (Viděno osmi). Na nedávném mistrovství světa atletů v Budapešti bylo v akci a přenosu 107 kamer… „Vyprávíte příběh, aniž dopředu víte, jak dopadne.“

Promítat se bude po celém městě – v historickém kině Varšava, ale třeba i nočním klubu Lípa, Obchodním centru Forum, Paláci Liebig, rezidenci RoSa nebo „rudišovském“ Grandhotelu Zlatý lev. Diváci si mohou koupit tři druhy festivalových pasů. Po skončení festivalu budou jeho filmy ke shlédnutí online na webu www.sportfilm.cz, ozvěny proběhnou 1.-3. 12. V pražském kině MAT.

Součástí festivalu bude i konference Mental Health (v pátek 13. 10. od 10 v Krajské vědecké knihovně) na téma Ženy ve sportu v režii bývalé slalomářky Šárky Záhrobské-Strachové, držitelky kompletní kolekce medailí zmistrovství světa i olympijského bronzu. Vystoupí zde Ilona Burgrová, Helena Suková, Klára Kolouchová nebo Gabriela Soukalová. Hovořit budou o tom, jak potlačit ženskou energii a nechat projevit se „mužskou“ část ve světě, kde převládají samčí hormony. A o přístupu trenérů ke svěřenkyním jako produktu víc než k člověku, osobnosti. „Nakousneme i téma, co si trenér může k ženám a dospívajícím dovolit,“ dodává Strachová, nyní předsedkyně Klubu fair-play ČOV. „Sport umí ukázat obrovskou škálu emocí, do poslední chvíle nevíte, jestli budete brečet štěstím nebo zklamáním. A je úžasné ty emoce přibližovat.“

Prezidentem festivalu je Leon Jakimič, zakladatel a majitel zvučné firmy Lasvit. „Miluju sport a filmy a jsem z Liberce,“ říká. „Chceme, aby se stal největším a nejinspirativnějším festivalem sportovních filmů na světě. Tu šanci máme, naše město nabízí ideální propojení sportu i kultury,“ neskrývá ambice.

Filmové zážitky si můžete zpestřit i účastí na golfovém turnaji nebo Běhu krytem, na jehož trati drží rekord Vít Pavlišta.

Lasvit a Česká mincovna připravily cenu Paprsek odvahy a naděje Věry Čáslavské. Desetikilový křišťálový masiv s ukrytou mincí zobrazuje diamant, který tuhle dámu symbolizuje. Stejně jako diamant formovaly tlaky zemské sféry do krásy, tak i její osobnost. Autorem je Maxim Velčovský. Loni získal ještě pouze samotnou medaili Lukáš Krpálek.

Festival založili už v roce 1998 Pavel Landa s Jiřím Kösslem a nyní zažívá renesanci, která má i přesah do světa. Ostatně loni získala česká „sportovní“ filmová tvorba v Miláně na festivalu World FICTS – Mention d´Honneur pro celovečerní hrané filmy Poslední závod i Zátopek, cenu kritiky pro dokumenty Jan Koller: Příběh obyčejného kluka.

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *