Klikněte pro hledání

Běhy

Orienťákům bláto nevadí. Kwak Czech O-Tour započala novou sezonu, běhaly celé rodiny

Sdílet

V lese i v nečase, běhá celá rodina. U Ejpovické vodní nádrže se během prvního dubnového víkendu sjelo na tisíc orientačních běžců ze všech koutů republiky i ze zahraničí. Déšť ani bláto závodníky Kwak Czech O-Tour neodradily a pořádné dobrodružství v přírodě si všichni užili. Svorně eliťáci i úplní začátečníci.

To potvrzuje i Kamila Gregorová, vítězka nedělního ženského longu. „Naše trasa měla 8,8 km, já naběhla něco přes deset, ale bylo to parádní i v tom počasí. Stačilo se pořádně obléct,“ říká dlouholetá, zkušená a úspěšná běžkyně, která jezdí pravidelně s celou rodinou, manželem Martinem, dcerami Alicí a Magdalenou a synkem Markem. Mrzela ji jediná věc, že tentokrát vinou náročného rodinného programu tady nestihli strávit celý víkend i s noclehem jako obvykle.

Na oblíbené stanování to tentokrát ale vážně nebylo. Celý víkend doprovázelo deštivé počasí a bláta všude opravdu požehnaně. Pořadatelé museli dokonce v aréně závodů vybudovat mobilní chodníček, aby se dalo alespoň na některých místech vyhnout blátu a hlubokým kalužím. Ale orienťáci jsou na drsné podmínky zvyklí. „Tady je to z bláta do louže,“ vtipkoval jeden ze závodníků v cíli.

„Jsou tu bezvadní lidi okolo, děti už tu mají kamarády. Jezdíme takhle pravidelně. Tohle je super nápad dát šanci nováčkům, ale přitom jim ukázat i ty nejlepší. Už loni v Jizerkách bylo vidět hodně nových tváří,“ říká profesí vědátorka na ČVUT v Praze, všestranná běžkyně, která se z orientačního běhu dostala i k atletice, na silnici, vrchům i trailům, dokonce též triatlonu, získala řadu úspěchů na Velké kunratické, ale teď už zase dává přednost orienťáku. Když musí volit…

„I kvůli terénům. I na těch trailech běháš každý rok to samé, tady ne, to mě baví,“ vysvětluje. I proto ji těší, že ve svém okolí zaznamenává stále víc a víc běžců, které láká rozšířit si obzor i s mapou. „Právě proto se mi líbí tento typ závodů i pro začátečníky, kdy o nic nejde, jen jdeš do lesa a zkoušíš to,“ dodává. „Každý běžec pak jde vždycky sám za sebe, startuje se intervalově. Sice pod závodním tlakem, ale se šancí, že třeba i horší běžec se může dostat ve výsledcích výš díky dobrému mapování. Sama se snažím kamarády vzít do lesa, naučím je s mapou, nachystám trénink. Je to přece výzva zkusit něco nového.“

Czech Orienteering Tour je historicky prvním seriálem závodů v orientačním běhu pro veřejnost. Loňský první ročník slavil úspěch a ten letošní nasadil laťku ještě výše. Na první ze tří částí seriálu, která měla centrum v golfovém resortu Dýšina, připravili pořadatelé hned tři závody. V sobotu čekala krátká trať vyšperkovaná účastí českého reprezentačního týmu, který měl tento závod jako nominační pro světový pohár v Norsku. A vítězové Vendula Horčičková a Tomáš Křivda, oba reprezentanti, ukázali zkraje sezony skvělou formu. Po setmění se vydala stovka odvážlivců poměřit síly se soupeři do lesa v rámci doprovodného nočního závodu. Nedělní tratě byly delší a podle parametrů i náročnější, ale les byl o poznání průběžnější, ubylo „hustníků“ a závodníci probíhali cílovou čarou s úsměvy na tváři. Vítězové všech kategorií se mohli těšit z krásných dřevěných medailí s motivem Czech O-Tour.

Jsou na ně hrdí i Gregorovi. „Rodiče často nejdřív třeba přivedou děti a pak to sami zkusí. Můžeš takhle trávit víc času společně s rodinou než při atletických závodech. Děti to v lese, myslím, i víc baví,“ říká máma Kamila. Pochází z Chotěboře a běhá za Jindřichův Hradec, ale sama trénuje mládež v Praze na Kotlářce. „Obvykle přes týden máme jeden trénink běžecký a druhý s mapou. O víkendech se pak snažíme jít na delší dobu do lesa, za delší přípravou nebo na závody, aby se to běhání podle mapy a orientace v terénu do nich dostaly. Tím získáte nejvíc, ale zkoušíme běhat s mapou i v tělocvičně překážkové dráhy, taky to jde,“ vypráví. „Vůbec se nemusíš bát, že by ses ztratil, vždycky je v lese dost lidí,“ rozhání obavy běžců (zatím) bez mapy.

„Orienťák je sport pro všechny, pro děti, pro dospělé a třeba i pro ty, kteří běhání moc nedají, ale chtěli by sportovat v přírodě,“ přibližuje organizátor Matěj Burda. V takovém duchu se nese i Czech O-Tour. Víkend tak kromě závodů obsahoval další program. Pro všechny zájemce byl připraven orienťácký labyrint, testování běžeckých bot a také bazar sportovního vybavení. Ten sklidil velký úspěch a dokreslil udržitelnou linku akce. Určitě se bude opakovat i příště na Kokořínsku 3.-6. srpna, kde se poběží společně se světovým pohárem!  Přijedete?

Kompletní výsledky najdete zde.

Foto: Jiří Čech, Tomáš Bubela

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *