Klikněte pro hledání

Běhy

Puma Deviate Nitro 2. Pořád lehká a rychlá. Ale ještě univerzálnější a pohodlnější.

Sdílet

Puma to poslední sezony myslí s běháním zase vážně. Skvěle se povedla řada Nitro, jejíž zdokonalené variace pokračují v nasazené linii. Důkladně jsem teď přes zimu proběhal Deviate Nitro 2, po silnici i na (povětšinou) zpevněném terénu. A můžu opět jen chválit. A to už na testik čeká žhavá jarní novinka ForeverRUN Nitro. Na ni si ještě chvíli počkejte (a prohlédněte aspoň fotky na facebooku).

Troufnu si tvrdit, že mám vývoj karbonové řady Pumy Nitro v noze i paměťové stopě kontinuálně. Po prvním nadšení z rychlé Deviate Nitro na podzim 2021 přišla o rok později na jaře ještě lehčí a subtilnější Deviate Elite Racer s futuristickým průhledným svrškem. Jako mezičlánek vůbec nezklamala – naopak – objemová a hodně pohodlná Velocity Nitro, ale jinak držící lajnu. Mezitím se dá označit za nepříliš povedené dítě bezkarbonová terénka Voyage Nitro, ale třeba se naopak stane motivací pro expanzi do dalšího teritoria.

A teď tedy Deviate Nitro 2. Kam ji charakterově zařadit? Možná o stupínek níž než zmiňované předchozí dva kousky, co se týká rychlosti a lehkosti. Naopak o velký stupeň výš z pohledu univerzálnosti použití. A nejspíš i technologií, na nichž se podílely i ohlasy a postřehy předních běžců.

Nejlíp běhá po asfaltu, dlažbě, ale též na zpevněných šotolinových cestách.Tempově, ale bez obav i hodně rychle, a zase stejně pohodlně pomalu až regeneračně. Díky vzorku s kapkami vody na podrážce se nemusíte bát na vlhkou vozovku ani vběhnout do terénu, v zimě často blátivém i posněžném. Tady nejvíc utrpěla jen jejich zářivá oranžová barva.

Bota vyznává tradicionalistický tvar s povytaženou špičkou, design bez speciálních vychytávek. Volnější vázání s příjemným lehce vyměkčeným obvodem patního límce – „vlezu“ dovoluje komfortní nazouvání. Jazyk je subtilní ze dvou vrstev, v pozici ho drží pogumované proužky, tedy, ani se nehne. Polohu snadno dotáhnete tkaničkami, nabízejícími pět nebo utaženějších šest dírek. Bez obav z prokluzu paty a nebezpečí puchýřů.

Mohutnější podešev dodává stabilní pocit, ale není na první pocit až povýšeně „chůdová“ jako u jedniček. To podporuje i plošší drop 6 mm, rozdíl mezi výškou paty a špičky (Deviate Nitro i Deviate Nitro Elite mají 8 mm). Z vnější strany zpevňuje svršek tužší PWRTAPE. Stále však jde o v porovnání s dalšími značkami v této kategorii o měkčí botu.

Nejdůležitějším kritériem hodnocení však zůstává vnímání a odezva při běhu. Zásadní roli zde hraje prémiová pěna s dusíkem v mezipodeševi Nitro Elite (Nitro Elite Foam s PEBA vpředu ze závodek a Nitro Foam s EVA v patě) a PWRPLATE, inovativní deska z uhlíkového kompozitu ve tvaru S, která má maximálně přenést energii a optimalizovat efektivitu kroku. Jednoduše: Pevnější pata, měkčí špička… Rychlá, ale ne až moc tuhá… Vše komplet přispívá k jakémusi aktivizovanému odvalování se dopředu. Tady se to vážně povedlo.

Už zmíněná podrážka používá PUMAGRIP, odolnou pryžovou směs, podporující trakci. Což u rychlých silničních bot nebývá úplně zvykem. Svršek z prodyšné síťoviny zajišťuje ideální kombinaci vůle a pevnosti, pocení nohou vůbec nevnímáte. Celkový vjem však nejvíce dělá „střih“ – střední, spíše širší, ale rozhodně ne volná, tak ji vnímá chodidlo s průměrnými požadavky. To platí o kompletní produkci Pumy, ve srovnání třeba s opět v těchto sférách „těsnějším“ třeba adidasem nebo naopak hlavně dříve s širokými New balance. Odborníci – jak trenéři, tak výrobci – doporučují běžecké boty s karbonem přece jen vyspělejším běžcům. Opět ze dvou důvodů, jisté úrovně techniky i rychlosti, dovolující využít reakci karbonu. Deviate Nitro 2 zásluhou své až důvěrné přívětivosti tenhle okruh uživatelů rozšiřuje. Tím spíš v ní můžete odběhat víc než v rychlých závodkách. Od úseků až (skoro) po maraton. Navíc „jedničky“ občas údajně působily potíže s achilovkami, to se zde v recenzích zatím vůbec nezmiňuje.

Puma slaví letos 75 let existence. To, že bere běh vážně globálně i na tuzemském trhu, svědčí podpora špičkových českých běžců. Marcela Joglová, Vít Pavlišta nebo Moira Stewartová už Puma Nitro ocenili také. Tím spíš, že se Nitro nabízí ještě navíc verze pro anatomické odlišnosti ženského chodidla Run XX. Navíc do běžného prodeje zamířil i model Fast-Trac Nitro, se svrškem připomínajícím ponožku, doposavad poskytovaná pouze elitním běžcům na míru.

Moje subjektivně-objektivní chvála, násobená trvanlivostí bez postřehnutelného vybití energie po cca 500 km, se může opřít i o ocenění od respektovaného Runners World. Palec nahoru, tady neuděláte chybu, i když jste se dosud s Pumou nepotkali.

Puma Deviate Nitro 2

hmotnost: 262 g (ženská 216 g)

technologie: PWRPLATE, PWRTAPE, PUMAGRIP

drop: 6 mm (26 x 32)

pronace: neutrální

cena: 4599 Kč

k dispozici i dámská vrze Run XX

foto: Michal Beránek

Značka

Mohlo by se Vám taky líbít

Napište komentář

Your email address will not be published. Required fields are marked *