Dejte si krupetto podle Running Cheffa. Mňam…
Sdílet
I pro nedělní oběd skvěle poslouží náš recept, za nímž stojí i příběh jeho kazašského tvůrce Maxe Semenčukova alias Runninga Cheffa. Potřebujete jednoduché levné suroviny a půlhodinku času. Výsledek stojí za to. Pochutnáte si, zpestříte jídelníček a za chvilku můžete vyrazit bez obav (o žaludek i dostatečnou potravinovou saturaci) za dalším tréninkem.
„Je to můj výmysl, občas to takhle dám dohromady. Tvořil jsem meníčko v hotelu a říkal si: Rizoto máme pořád, dáme místo nich kroupy. A pak co se nám k nim hodí… Takhle to vzniklo,“ vzpomíná na působení ve fajnové kuchyni hotelu Amarilis ve Štěpánské ulici v Praze, předtím vařil i v hotelu King David a na dalších prestižních adresách. „Nejlevnější neznamená, že to není dobrý. Přidáš správné chutě a máš perfektní jídlo.“
Max pochází z Petropavlovsku na severu Kazachstánu. Do Prahy přišel před čtrnácti lety za studii ekonomiky na České zemědělské univerzitě. Ale víc a víc času trávil při práci v kuchyních, až změnil obor. Teď je mu pětatřicet, s manželkou Valerií a osmiletým synkem Markem žije v Uhříněvsi. A k tomu výborně běhá, i když teď zrovna ho trápí bolavé lýtko a chybějící motivace reálných závodů.
Pražský maraton dal za 2:58, půlmaraton v Drážďanech za 1:19, desítky okolo šestatřiceti. Rád hledá zajímavé destinace i v terénu, moc se mu líbil třeba známý okruh okolo Wolfgangsee v Rakousku (27 km), který dal pod dvě hodiny. Před časem se vydal i do své domoviny do Astany na půlironmana, zvládl ho za 5:08. „Cítil jsem se docela dobře, ale výsledek jsem chtěl lepší. Bylo přes třicet stupňů, neměl jsem svoje kolo, tak snad se k tomu ještě někdy dostanu,“ uvažuje.
Covidový rok mu změnil i práci, ale nestrádá. Stal se šéfkuchařem a brand šéfem ve FitKitchen, která připravuje krabičkovou dietu. „Troufnu si říct, že tak pestrý jídla z celého světa si sami doma určitě neuvaříte,“ pochlubí se. Nabízejí programy na hubnutí, udržení kalorické hodnoty i nabrání svalové hmoty. Minimální objednávku musíte dát na týden, jednou za dva dny vám dovezou pětichodové denní menu za dveře, neděli nechávají volnou na vaše vlastní chutě. Ale sám Max doporučuje aspoň půlroční „řízené stravování“, aby se jeho efekt skutečně projevil.
Pojďme tedy na jeho krupotto. V závorkách najdete poznámky z „testu na vlastní kůži“ kuchařskými zkušenostmi nepříliš dotčeného jedince, který se ani správně nevyzásobil pořádným nákupem. Přesto výsledek předčil skromné očekávání!
Krupotto podle Running Cheffa Maxe
100 g krup
1 ks šalotka
1 stroužek česneku
1 ks mrkev
1 ks červená řepa
100 g baby špenát
20 g másla
30 g bílé víno
50 g smetana na vaření
30 g parmezán strouhaný
200 ml zeleninový vývar (nebo voda)
10 g med
20 g olivový olej
100 g sýr Feta
pár větviček tymiánu a rozmarýnu
sůl, čerstvě namletý pepř
(neměl jsem šalotku, baby špenát, bílé víno, smetanu, Fetu ani tymián a rozmarýn – použil jsem jen vodu, 300 gramů krup, více mrkve, bílý jogurt ke zjemnění krup a klasický balkánský sýr)
1. Mrkev a červenou řepu očistíme, nakrájíme na větší kostky a dáme do pekáče. Osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a medem. Dáme pár větviček rozmarýnu a pečeme v troubě do měkka. Teplota by měla být okolo 180 stupňů (Čím méně pečete, tím zelenina zachová více vitamínů, ale zato zůstane tvrdší a křupavější – je to na vás, 25 minut bylo tak akorát, myslím.).
2. Hotovou zeleninu vyndáme z trouby a necháme stranou. Sýr Feta nakrájíme na libovolné kusy. Já jsem nakrájel na trojúhelníčky (Já „balkán“ na kostičky.).
3. Do hrnce nalijeme trochu olivového oleje, přidáme najemno nakrájenou šalotku a na plátky nakrájený česnek. Chvíli restujeme a přidáme kroupy. Přilijeme bílé víno, osolíme, dáme větvičku tymiánu a pomalu vaříme. Víno se nám postupně odpaří a my můžeme po částech přidávat vývar. Nalijeme trochu, pak chvíli vaříme, vývar se odpaří, a přidáme další část. Tak vaříme, až kroupy budou měkké. Na konci tymián vyndáme. Konzistence krupotta by měla být krémová, ale ne moc, není to klasické rizota (Zabralo to cca 25 minut vaření, dolívání vodou a přidávání jogurtu za neustálého míchání vařečkou).
4. Na konec do hrnce přidáme smetanu, čerstvě namletý pepř a parmezán, dobře promícháme, a finišujeme s kouskem másla a hrstí baby špenátu. Hrnec dáme na stranu a můžeme rovnou servírovat.
5. Do hlubokého talíře dáme pár lžic krupotta, okolo naaranžujeme pečenou kořenovou zeleninu a nahoru sýr Feta. Můžete jídlo ozdobit ještě par listy baby špenátu (přinejhorším si vystačíte se zbytkem zeleného salátu.).
Výživové hodnoty jedné porce
energetická hodnota 2755 kJ
21 g bílkoviny, 55 g sacharidy, 30 g tuky, 13 g vláknina
Foto: @kral_foto_studio
Více dalších tipů na recepty hledejte na https://www.instagram.com/running_cheff/, nebo na facebooku Running Cheff